Ikkunan aukipitolaite

Ikkunan aukipitolaite eli välisuljin ikkunavalmistajan malli-ikkunassa. Välisuljin estää tuuletusikkunan liikkumisen tuulessa  ja rajoittaa aukeamisen turvallisuussyistä 100 millimetriin. 

Painikkeet, kahvat ja helat

Helat

Heloituksen tehtävänä on varmistaa, että ikkuna pysyy tiiviisti kiinni, avautuu vaivatta ja pysyy auki sekä on myös auki ollessaan tukevasti kannatettu. Aukipitolaitteella voidaan varmistaa, että pienet lapset eivät voi avata ikkunaa niin paljon, että voivat pudota ikkunan kautta ulos.

Avattavissa ikkunoissa yleisimpiä heloja ovat saranat, painikkeet, lukot, kytkinhelat ja aukipitolaitteet. Kiinteissä ikkunoissa ei käytetä heloja. Harvoin avattaviin ikkunoihin tarvitaan vain saranat, irtopainikkeen reiän peitekilvet ja ikkunalukot.

Helamateriaalit

Helojen valmistusmateriaalina käytetään enimmäkseen terästä, messinkiä, alumiinia ja sinkkiä sekä jonkin verran muovia. Korroosion estämiseksi ja viimeistellyn ulkonäön saamiseksi helat useimmiten pinnoitetaan. Yleisimmät pinnoitteet ovat jauhemaalaus, kromaus, anodisointi, sinkitys ja lakkaus.

Ikkunahelat voivat olla myös sähkötoimisia, jolloin avaus- ja suljintoimintoa säädellään erityisestä kytkimestä tai automaattisesti esimerkiksi tuuletustarpeen mukaan.

Painikkeet, kahvat

Yhden sisäikkunan sulkemiseen käytetään yksinkertaista salpaa ja kahden ikkunan sulkemiseen kaksinkertaista salpaa. Painikkeita on tarjolla erilaisia eri valmistajilla.

Saunan löylyhuoneeseen sijoitettavassa tuuletusikkunassa on syytä käyttää puupintaista painiketta, jota on miellyttävä käsitellä kuumanakin. 

Nykyään kiinteät painikkeet asennetaan tuuletuskkunoihin. Muut ikkunat avataan irrallisella ikkunanpainikkeella. Hätäpoistumisteissä on oltava kiintopainike, jotta poistumistie on helppo avata. 

Myös ulkopuite on mahdollista varustaa pienillä kiinteillä painikkeilla, jolloin ikkunan pesu ja huolto helpottuu.