Kiinteästi asennetut sälekaihtimet

Lasien väliin asennettu ns. integroitu alumiininen sälekaihdin, jonka säätömekanismi on puitteen takana. Integroituja kaihtimia säädetään nupista. 

Kaihtimet, laudat ja tuet

Kaihtimet ja sälekaihtimet

Kaihtimilla vaikutetaan valon määrään asunnossa. Ne ehkäisevät suoran auringonvalon häikäisyä ja vähentävät sisätilojen lämpiämistä. Kaihtimilla saadaan myös näkösuoja huoneistosta ulkopuolelle päin ja osa kaihtimista vaimentaa ääntä. 

Avattavassa ikkunassa kaihdin on lasien välisessä tilassa, kiinteässä ikkunassa pinnassa. 

Ikkunan väliin asennettu kaihdin toimii myös lämmöneristeenä. Kiinteissä, ei avattavissa ikkunoissa se asennetaan pinta-asennuksena joko katto- tai seinäkannakkeilla.

Ikkunan väliin asennettavien kahtimien materiaalina käytetään yleisimmin alumiinia, joka kestää suuriakin lämpötialn vaihteluita. Ikkunan pintaan asennettavat kaihtimet voivat olla myös puuta tai kangasta.

Alumiinikaihtimista on saatavilla lukuisia eri värejä, jolloin kaihtimet on helppo sovittaa kodin muuhun sisustukseen sopiviksi.

Moderneja kaihtimia voidaan liikutella ladattavilla tai verkkovirtaan kytketyillä sähkömoottoreilla, jolloin niitä ohjataan erillisillä ohjainpainikkeilla tai älypuhelimella. Tällöin kaihtimet voidaan esimerkiksi ajastaa avautumaan ja sulkeutumaan haluttuun kellonaikaan tai niitä voidaan ohjata lämpötila-anturin avulla, jolloin kaihtimet suljetaan jos sisälämpötila nousee asetetun raja-arvon yläpuolelle.

Integroitu kaihdin

Integroitu kaihdin tarkoittaa kiinteästi ikkunan sisä- ja ulkopuitteiden väliin asennettua sälekaihdinta. Kaihdin kiinnitetään ikkunan välitilaan yläpuoliseen karmiin. Kaihtimen asennusta varten sisäpuitteeseen porataan reikä, jota kautta kaihtimen ohjausmekanismi toimii. Integroidut kaihtimet asennetaan usein valmiiksi jo tehtaalla. 

Vekkikaihdin

Vekkikaihdin on kiinteän ikkunan tai yksilehtisen ovi-ikkunan pintaan asennettava kangaskaihdin. Kaihtimen rakenteen vuoksi se pysyy paikallaan lasin pinnassa myös ovessa. Muista kaihtimista poiketen vekkikaihtimissa on kaksisuuntainen mekanismi, jonka avulla kaihtimen voi laskea tai nostaa halutulle korkeudelle sekä ylä- että alareunasta.

Ikkunalauta tai kukkalauta

Sisäpuolelle tuleva ikkunalauta tai kukkalauta kiinnitetään joko suoraan tukiraudoilla ikkunan karmiin tai erillisillä tuilla ikkunan alapuoliseen seinään. Kukkalaudat on valmistetaan useimmiten maalatusta tai pinnoitetusta kalustelevystä. 

Puitetuki

Eri ikkunanvalmistajat suosittelevat yli 1,50 cm leveiden puitteiden tukemista avamisen ajaksi, jotta vältytään puitteen vääntymiseltä ja lasin rikkoutumiselta. Talossa voi olla esimerkiksi yksi irtotuki ikkunan pesun aikana käytettäväksi. 

Metallista valmistettu integroitu tuki sijoitetaan ikkunan sisäpuitteen taakse, josta se on helppo laskea alas ikkuna avattaessa. Tuki voidaan asentaa valmiiksi jo ikkunatehtaalla tai sellainen voidaan asentaa ikkunan sisäpuitteeseen jälkikäteen. Tuki on säädettävä ennen käyttöä oikeaan korkeuteen.