Tuloilmaventtiili tekee ikkunasta tuloilmaikkunan

Tuloilmaventtiili voidaan asentaa Tiivin avattaviin ikkunoihin jo tehtaalla. Tuloilmaikkuna eli tuloilmaventtiilillä varustettu Tiivi-ikkuna on miellyttävä ja energiatehokas tapa tuoda raikasta korvausilmaa asuntoon.

Tuloilmaventtiili ikkunassa – Näin se toimii

Tiivin avattaviin ikkunoihin saatavilla oleva tuloilmaventtiili on nimeltään KLIK. Tarkemmin sanottuna kyseessä on KLIK-raitisilmaventtiilin tuloilmaversio. KLIK on älykäs tuloilmaventtiili, joka asennetaan ikkunaan jo tehtaalla ja tällaista ikkunaa voidaan siis kutsua myös tuloilmaikkunaksi.

KLIK esilämmittää asuntoon tulevaa ilmaa automaattisesti ulkolämpötilan mukaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tuloilmaventtiili tuo kotiin aina miellyttävän lämpöistä ilmaa. Talvella tuloilmailmaventtiili esilämmittää ilmaa ikkunan välitilan lämpöä hyödyntäen. Kesällä puolestaan tuloilmaikkuna päästää raikkaan ja suodatetun ilman virtaamaan suoraan raitisilmaventtiilin läpi ja on mahdollisimman viileää ja mukavaa.

Tiivin tuloilmaikkuna on erinomainen ratkaisu vanhan talon ilmanlaadun parantamiseen. Ikkunan ilmanvaihtoventtiili ei edellytä massiivista ja kallista putkiston rakentamista, raikas ilma tulee suoraan ulkoa ja tuloilmaventtiilin suodatin on helposti puhdistettavissa ja vaihdettavissa.

Tuloilmaventtiilin tehtävät

  • Tuloilmaventtiili tuo esilämmitettyä korvausilmaa hallitusti asuintiloihin
  • Tuloilmaventtiili suodattaa tuloilmasta epäpuhtaudet
  • Tuloilmaventtiili tarjoaa korvausilmaa ilman vedontunnetta

Tuloilmaventtii parantaa sisäilman laatua

Merkittävin sisäilman laatuun vaikuttava tekijä on tarpeeseen nähden vähäinen raikkaan korvausilman saanti. Ongelmia voi esiintyä esimerkiksi öisin, kun ilmanvaihto on pienellä teholla, mutta kaikki asukkaat ovat paikalla.

Jos pelkästään poistotehoa lisätään, voi tunkkaisuuden tunne jopa pahentua, kun poistoilmajärjestelmän vaatima ilmamäärä imetään rakenteiden lävitse. Kokonaisratkaisu on kulloiseenkin tarpeeseen nähden riittävän poistotehon ja toimivan korvausilmajärjestelmän yhdistelmä.

Tehtaalla valmiiksi ikkunaan asennettu tuloilmaventtili on helppo tapa lisätä asumisviihtyvyyttä ja hyvinvointia ikkunaremontin yhteydessä ilman mittavia ilmanvaihtojärjestelmän muutoksia. Uusien ikkunoiden asennuksen yhteydessä suositellaan talon ilmanvaihdon mittausta ja säätöä hallitun ilmanvaihdon varmistamiseksi.

Kerrostaloista tuloilmaikkuna valitaan lähes kaikkiin ikkunaremontteihin, jos talo on rakennettu 1950-luvun lopulta pitkälle 2000-luvulle saakka. Koneellisia tuloilmanvaihtojärjestelmiä on asuintaloihin rakennettu vasta vuodesta 2007 lähtien – silloin myös raitis ilma tuodaan asuntoon puhaltimen avulla ja putkistoa pitkin.

Kaikkiin tätä vanhempiin asuintoihin raikas ilma saatiin asuntoihin silloisten ohjeiden mukaan korvausilmarei’istä tai ”vaipan epätiiviyskohdista”, useimmiten ikkunoiden raoista, seinien rakosista ja rappukäytävän ovesta. Tuloilman reitit ovat usein hallitsemattomia, sillä varsinaisia tuloilma-aukkoja ei aina ole tehty. Asukkaat ovat tarpeen vaatiessa avanneet ikkunaa, käytävän ovea tai postiluukkua ja väännelleet poistoilmaventtiiliä, kun ilmanvaihto ei ole riittänyt. Nämä ongelman jäävät historiaan, kun uusissa ikkunoissa on tuloilmaventtiili.

Tuloilmaventtiilin suodattimet tarvitsevat tarkistamista ja vaihtoa

Tiivin ikkunoihin saatavilla oleva tuloilmaventtiili on erittäin helppokäyttöinen eikä se itsessään edellytä huoltoa. Ainoastaan venttiilin suodattimet on hyvä vaihtaa 1-2 kertaa vuodessa, mielellään keväisin ja syksyisin. KLIK-venttiilistä kannattaa myös pyyhkiä pölyt esimerkiksi ikkunanpesun yhteydessä. KLIK-venttiilin suodattimia saa tilattua Tiivin verkkokaupasta Karkeasuodatin, KLIK tuloilmaventtiiliin ja Tehosuodatin, KLIK tuloilmaventtiiliin.

Tuloilmaikkuna säästää myös energiaa

Ikkunaan asennettu tuloilmaventtiili voi myös säästää energiaa. Tuloilmaikkuna nostaa sisääntulevan ilman lämpötilaa noin 10 astetta, mikä luonnollisesti vähentää kodin lämmitykseen tarvittavan energian määrää. Esilämmitys tapahtuu muutoin hukkaan menevällä, ikkunan läpi johtuvalla lämmöllä.

Ilmanvaihdon osuus asuinrakennuksen lämmitysenergian kulutuksesta on noin 30–40 prosenttia. Verrattuna ilman esilämmitystä sisään tuotavaan korvausilmaan, voi tuloilmaventtiili auttaa pienentämään ikkunan lämpöhäviötä parhaimmillaan jopa 50 prosenttia.

VAIN PARASTA KOTIISI

TUOTTEET PALVELU ASIANTUNTIJUUS

Ikkunat ja ovet vaikuttavat kotiin vuosikymmeniä. Tiiviltä saat ylivertaisten tuotteiden lisäksi kattavimmat palvelut ja alan osaavimmat asiantuntijat käyttöösi suunnittelusta asennukseen.

Usein kysyttyä tuloilmaventtiilistä ja tuloilmaikkunasta

Ikkunaan kiinteänä osana kuuluva tuloilmaventtiili ei ymmärrettävästi ole kaikille tuttu ratkaisu, joten kokosimme oheen yleisimpiä kysymyksiä vastauksineen. Mikäli et löydä vastausta sinua askarruttavaan asiaan, voit ottaa meihin yhteyttä esimerkiksi chat-palvelun kautta saadaksesi lisää tietoa ikkunan ilmanvaihtoventtiliistä.

Pitääkö Tiivi-ikkunoiden tuloilmaventtiili avata ja sulkea itse?

Ei tarvitse. KLIK tuloilmaventtiili on varustettu automaattisella tuloilman säädöllä. Viileällä säällä ikkuna siis hyödyntää ikkunan hukkalämpöä, eikä asuntoon tule sen kautta kylmää ilmaa.

KLIK on mahdollista sulkea myös kokonaan, jos sitä kautta tulee hetkellisesti vaikkapa savua asuntoon. Normaalitilanteissa tuloilmaventtiilien suositellaan olevan täysin auki, jotta talon ilmanvaihto toimii suunnitellusti.

Millaiseen ikkunaan tuloilmaventtiilin voi asentaa?

Tiivin KLIK-venttiili on saatavilla ainoastaan avattaviin ikkunamalleihin ja se asennetaan aina valmiiksi tehtaalla eli se on mahdollista saada ainoastaan uusiin ikkunoihin.

Millaisiin rakennuksiin ikkunoihin asennettava tuloilmaventtiili soveltuu?

Tiivin KLIK-raitisilmaventtiilin tuloilmaversio on tuloilmaventtiili eli se voidaan asentaa kaikkiin taloihin, joissa on koneellinen poistoilmanvaihto. Painovoimaisen ilmanvaihdon kohteisiin sitä ei suositella, sillä oikein toimiakseen tuloilmaikkuna vaatii jatkuvan alipaineen. Painovoimaisen ilmanvaihdon alipaine ja sen suuruus on taas talon rakenteista, säistä ja tuulioloista riippuvaa – esimerkiksi lämpimillä ja tuulettomilla säillä ilma ei painovoimaisesti juurikaan vaihdu.

Tiivin KLIK-venttiilistä on kuitenkin saatavilla myös ns. suoraversio. Tarkemmin sanottuna kyseessä on korvausilmaventtiili, joka soveltuu nimenomaan painovoimaisella ilmanvaihdolla varustettuihin kohteisiin. Toisin kuin tuloilmaventtiili, tämä korvausilmaventtiili on saatavilla avattavien ikkunoiden lisäksi myös kiinteisiin Tiivi-ikkunoihin ja parvekeoviin.

Onko ikkunan koolla merkitystä tuloilmaventtiilin saatavuuteen?

Kyllä. Tiivin KLIK tuloilmaventtiili on mahdollista asentaa ikkunaan, jonka minimikoko on 690×490 mm (leveys x korkeus). Mitta on koko ikkunan leveys karmin taustasta toiseen mitattuna.

Täytyykö jokaisen huoneen ikkunassa olla tuloilmaventtiili?

Ei välttämättä. Eräänlaisena nyrkkisääntönä voidaan kuitenkin pitää sitä, että ainakin jokaisessa makuuhuoneessa sekä olohuoneessa on yksi tai useampi tuloilmaventtiili huoneiden koosta riippuen. Tuloilmaikkunan suositelluista ilmamääristä olemme laatineet myös mitoitusohjeen ja apua oman kohteen kanssa voi pyytää lähimmältä Tiivi-asiantuntijalta.