matkapuhelimen kuuluvuus

Matkapuhelinverkon kuuluvuus

Ikkunoiden selektiivipinnoitteet sekä metallirakenteiset kaihtimet voivat heikentää matkapuhelinten ja mobiilidatan toimivuutta energiatehokkaissa taloissa. Ongelmia esiintyy erityisesti rakennuksissa, joissa myös seinärakenteiden eristeissä on metallipinnoitteita tai raudoituksia. Nämä muodostavat Faradayn häkin, joka vaimentaa sähkömagneettista säteilyä, mm. matkapuhelinverkon signaaleja. 

Mittausten mukaan matkapuhelinverkon signaalivoimakkuus voi olla energiatehokkaassa talossa vain sadasosa siitä, mitä se oli kymmenen vuotta aiemmin rakennetuissa taloissa.

Ongelmaa on pahentanut ikkunoiden metallia sisältävien selektiivipinnoitteiden lisääntyminen. Ns. tuplaselektiivilasituksissa lasielementin kahdessa lasipinnassa voi olla selektiivipinnoite. Myös tyypillinen metallisäleistä muodostuva, ikkunalasituksen väliin sijoitettava sälekaihdin vaimentaa radiosignaaleja.

Kuuluvuusongelma on ratkaistavissa ikkunoissa tehokkaimmin ikkunan karmiin tehtaalla asennettavan passiivisen antennin avulla. Antenni nostaa radiosignaalin voimakkuuden sisällä jopa satakertaiseksi.