Erilaiset ikkunalasit

Lasityypit

Auringonsuojalasi

Auringonsuojalasin tarkoitus on vähentää sisätilojen lämpiämistä ja häikäisyä. Niitä käytetään erityisesti toimisto- ja liikerakennuksissa joissa on laajoja ikkunapintoja. 

Auringonsuojalasi voi olla ns. absorboiva lasi, jolloin lasin värjäys vähentää läpi pääsevän valon määrää, selektiivipinnoitteella päällystetty lasi tai peiliheijastava lasi, jonka pinnassa on ohut kalvopinnoite. 

Eristyslasi tai lämpölasi

Eristyslasi eli lämpölasi on lasielementti, jossa kaksi tai useampia laseja on liitetty yhteen. Lasien välinen tila täytetään jalokaasulla (yleensä argonilla) lämmönjohtavuuden pienentämiseksi. Välitilassa voi olla myös ilmaa, jolloin lämmöneristävyys on jalokaasutäytettä heikompi. Täytekaasu vaikuttaa ikkunan U-arvoon.

Itsepuhdistuva lasi

Itsepuhdistuva lasi on pinnoitettu ulkopuolelta puhtaanapitoa helpottavalla titaanidioksidipinnoitteella. Luonnonvalo käynnistää lasin pinnalla prosessin, joka hajoittaa orgaanista likaa, joka taas huuhtoutuu vesisateella pois. Itsepuhdistuvaa lasia käytetään erityisesti esim. korkealla sijaitsevissa ikkunoissa, joita on hankala puhdistaa. 

Karkaistu lasi

Karkaistu lasi on mekaanisesti tavallista tasolasia kestävämpää ja sitä käytetään etenkin suurissa ja alas ulottuvissa laseissa parantamaan turvallisuutta. Hajotessaan karkaistu lasi ei muodosta teräviä kulmia, vaan murenee pieniksi rakeiksi.  

Kovapintainen tai kovapinnoitteinen selektiivilasi

Kovapintainen tai kovapinnoitteinen selektiivilasi on perinteistä selektiivipinnoitetta kestävämpi. Senkään puhdistamisessa ei saa käyttää hankaavia pesuaineita ja -välineitä.  

Laminoitu lasi

Laminoitu lasi valmistetaan liittämällä kaksi tai useampia laseja yhteen kalvoilla tai nesteellä. Rikkoutuessaan laminoidun lasin palaset pysyvät kalvossa kiinni. Laminointia käytetään parantamaan lasin turvallisuutta ja ääneneristävyyttä. 

Lankalasi

Lankalasi ovat tasolasia, jossa lasimassan sisällä on rautalankaverkko. Verkko pitää lasin koossa sen rikkoutuessa. Lankalasia käytetään esimerkiksi kulkureiteille sijoitetuissa ikkunoissa, ovissa ja lasiseinissä. 

Lankalaseja käytetään myös palolaseina.

Selektiivilasi

Selektiivilasissa on metalli- tai metallioksidipinnoite, joka päästää auringon säteilyn huonetilaan, mutta vähentää lämmön säteilyä sisätilasta ulospäin. Perinteiset selektiivipinnoitteet ovat pehmeitä ja kestävät huonosti mekaanista kulutusta kuten pesua. Tämän vuoksi selektiivipinnoite onkin usein eristyslasien välisessä suljetussa tilassa. 

Palonsuojalasi, palonestolasi

Palonsuojalasi kestää tavallista lasia paremmin kuumuutta ja liekkejä ja estää myös palokaasujen leviämistä. Palonestolasi vähentää myös lasin läpi pääsevää lämpösäteilyä. Halutut ominaisuudet saadaan käyttämällä esimerkiksi karkaisua ja laminointia.  

Tasolasi

Tasolasi eli float-lasi on vaakasuunnassa valamalla valmistettua lasia. Se on tyypillisin ikkunoissa nykyään käytettävä lasi ja myös muiden lasityyppien raaka-aine. Float-lasia voidaan valmistaa kirkkaana, värillisenä tai pinnoitettuna.