Kippi-ikkuna

Kippi-ikkuna eli DK-ikkuna

Kippi-ikkuna on kääntökippiheloitettu eli sivu–alasaranoitu ikkuna (saks. Dreh-Kipp, engl. Tilt and Turn), joka voidaan avata sekä sivulle päin että kipata yläreunasta raolleen tuuletusta varten.

Kippi-ikkunaa käytetään yhdestä painikkeesta. Painike ylhäällä ikkuna aukeaa yläreunasta tuuletusasentoon, painike vaakatasossa taas tavanomaisen ikkunan tapaan sivusaranoilla. Kippi-ikkunoissa käytetään jykeviä erikoissaranoita, jotka on alun perin suunniteltu ikkunan jatkuvaan kallistamiseen. 

Kippi-ikkunan selkein hyöty on turvallinen tuuletusasento: vaikka ikkuna olisi yläreunasta raollaan siitä ei pääse putoamaan eikä esimerkiksi vesisade pääse helposti sisälle. Kippi-ikkunoita käytetään myös ranskalaisen parvekkeen ovina eli ikkunaovina erityisesti kaupunkiasunnoissa, joissa tavanomainen parvekeovi ei mahdu aukeamaan pienelle parveketasanteelle. 

Keski-Euroopassa kippi-ikkunat ovat yleisiä, mutta lähes poikkeuksetta ne on toteutettu muovirakenteisina. Pohjoismaisiin olosuhteisiin suunnitellut kippi-ikkunat ovat puurunkoisia, sillä Suomessa mm. karmisyvyydet, energiatehokkuus- ja ääneneritysvaatimukset poikkeavat Keski-Euroopan rakennustavasta.