Kerrostalon ilmanvaihto
 
 
 

Ikkunat ja kerrostalon ilmanvaihto

Tuloilmaikkunoilla voidaan ratkaista hallitusti korvausilman tuonti kiinteistöihin, joissa on käytössä pelkkä koneellinen poistoilmanvaihto. Koneellinen poisto on yleisin ilmanvaihtojärjestelmä asuinkerrostaloissa. 

Korvausilman saanti on aina suunniteltava ja varmistettava, kun rakennuksen ikkunat vaihdetaan tai niitä korjataan. Usein ongelmia on ilmennyt, kun vanhat ikkunat on vaihdettu uusiin, merkittävästi entistä tiiviiimpiin. Koneellisen poiston yhteydessä onkin ikkunaremonttia tehtäessä syytä aina harkita tuloilmaikkunoiden valitsemista. 

Korvausilman tuonti sisätiloihin

Mikäli asuntojen seinissä tai ikkunoissa ei ole erillisiä korvausilmaventtiileitä, korvausilma tulee vuotoina erilaisista aukoista, kuten seinän ja lattian liitoskohdista, pistorasioiden putkitusten kautta tai ikkunoiden raoista. Mikäli huoneistoon kulkeutuu hajuja naapurihuoneistoista, on ilmeistä että korvausilmaa tulee asuntoon väärään suuntaan poistoilmakanavia pitkin.  

Ilmanvaihdon tasapainotus

Kerrostaloissa ilmastoinnin säätöä vaikeuttaa kerrosten välinen paine-ero, joka aiheuttaa epätasaisen ilmanvaihdon koko rakennuksessa. Ongelma korostuu korkeissa kerrostaloissa, joissa alakerrosten asunnot ovat tyypillisesti vetoisia ja yläkerroksissa ilmanvaihto on riittämätön. 

Ilmanvaihto tasapainotetaan huoneistokohtaisilla mittauksilla ja -säädöillä sekä tarkalla ilmanvaihdon ohjauksella. Oikein säädetty ja tasapainotettu ilmanvaihto vähentää vetoisuutta ja energiankulutusta sekä varmistaa, että jokaisen yksittäisen asunnon ilmanvaihto on riittävällä tasolla.