huurretta ikkunan ulkopinnassa

Huurtuminen

Jos huurretta muodostuu ikkunan sisäpintaan tai välitilaan, huurtumisen syy on selvitettävä. Energiatehokkaan ikkunan ulkopinnan huurtuminen aika ajoin johtuu yleensä ilman kosteuden tiivistymisestä viileänä pysyvän lasin pintaan. 

Ikkunan sisäpinnan huurtuminen

Ikkunan sisimmäiseen lasiin voi tiivistyä kosteutta, kun lämmin ja kostea sisäilma kohtaa ilmaa kylmemmän lasin. Ilmiö korostuu, jos ulkona on tavanomaista kovempi pakkanen.

Sisäpinnan huurtuminen on yleensä merkki sisäilman liiallisesta kosteudesta tai puutteellisesta ilmanvaihdosta. Huonetiloissa on monia kosteuslähteitä, jotka vaikuttavat ilmankosteuteen. Tällaisia ovat mm. kasvit, ruoanlaitto, pesutilat, sauna, suuri henkilömäärä ja riittämätön ilmanvaihto. 

Ikkunan sisäpinnan huurtumista voidaan ehkäistä takaamalla riittävä ilmavirtaus ikkunalasin edessä: poistamalla ikkunan edessä olevat esteet ja ylimääräiset kosteuslähteet sekä tehostamalla ilmastointia ja säätämällä huoneilman lämpötilaa. 

Kiinteän ikkunan reunoihin voi kylmällä ilmalla tiivistyä kosteutta. Tämä johtuu eristyslasin välilistojen muodostamasta kylmäsillasta, joka jäähdyttää lasin reuna-aluetta. 

Ikkunan välitilan huurtuminen

Ikkunan välitilaan kertyy kosteutta, kun huoneistossa on ylipainetta. Silloin kostea ilma voi päästä tunkeutumaan ikkunan sisä- ja ulkopuitteen väliseen tilaan esimerkiksi kaihdinsäädinreikien, lukkojen ja tiivisteen raosta. Lämmin ja kostea ilma tiivistyy kylmän, ulommaisen lasin sisäpintaan.

Huoneistoon syntyy ylipainetta, jos ilmanpoisto ei ole riittävä. Ylipaine syntyy esimerkiksi usein kaksikerroksisen, avoportaikkoisen huoneiston yläkertaan, kun ilmanvaihto on liian heikko. Terveellinen asuminen edellyttää, että huoneistossa on sopiva alipaine ja sinne virtaa riittävästi puhdasta korvausilmaa, jolloin ikkunan välitilaankaan ei kerry kosteutta. 

Mikäli eristyslasielementin välitilaan tiivistyy kosteutta, on eristyslasielementti todennäköisesti vaurioitunut ja se on vaihdettava. Eristyslasielementin yleinen takuuaika on 5 tai 10 vuotta.   

Ikkunan ulkopinnan huurtuminen

Ikkunan ulkopinnan huurtuminen johtuu ulkoilman kosteuden tiivistymisestä lasin pintaan. Ilmiötä voi esiintyä esimerkiksi kylmän yön jälkeen, kun ulkoilman lämpötila nousee nopeasti auringon noustessa.

Uudet energiataloudelliset ikkunat saattavat huurtua erityisesti syksyisin ja keväisin ulkoilman suhteellisen korkeasta kosteudesta johtuen. Hyvin eristävissä ikkunoissa lämpövuoto on niin vähäistä että ulkopinta pääsee jäähtymään joissakin olosuhteissa ulkoilmaa kylmemmäksi, jolloin ilman kosteus tiivistyy muuta ympäristöä viileämpiin pintoihin. Ulkopinnan huurtuminen ei ole merkki viallisesta ikkunasta.

Ulkopinnan huurtumista voidaan vähentää rakenteellisin ratkaisuin tai käyttämällä ulommaisena pinnoitettua lasia. Pinnoitettu lasi kannattaa valita kohteisiin, joissa huurtumisriski arvioidaan etukäteen suureksi. Näitä ovat esimerkiksi avoimelle seinälle sijoitetut ikkunat joiden edessä ei ole suojaavaa puustoa. Markiisi, valokate tai pitkä räystäs estävät useimmiten huurtumisen.