MSE-ikkunan rakenne

Kaksipuitteisen puu-alumiini-ikkunan (MSE) osat. Kuvan malli Pihla Varma -ikkuna tuuletusikkunavarustuksella sisältä kuvattuna. 

Ikkunarakenne ja lasien määrä


Uusissa ikkunoissa yleisin ikkunatyyppi on puu-alumiinirakenteinen MSE-ikkuna. Ikkunassa on sisäpuitteessa kaksilasinen erityslasi ja ulkopuitteessa yksinkertainen tavallinen lasi. Ulkopuite on alumiinia. 

 1. Sisäpuite, varustettu kaksinkertaisella eristyslasielementillä
 2. Sisäpuitteen sisempi tiiviste
 3. Sisäpuitteen ulompi tiiviste
 4. Ulkopuite, varustettu taskulasitetulla yksinkertaisella tasolasilla
 5. Ulkopuitteen tiiviste
 6. Sisäpuitteen lasituslista
 7. Tuuletusikkunan pitkäsuljin
 8. Kiintopainike
 9. Ikkunalukon vastakappale
 10. Puiteliuku
 11. Lyhyt puiteliuku / kynteliuku
 12. Pulttisaranan holkkiosa
 13. Pulttisaranan haarukkaosa
 14. Saranatappi
 15. Tuuletusikkunan aukipitolaitteen tukiholkki ja tukipultti ikkunan yläosaan
 16. Tuuletusikkunan aukipitolaitteen tukiholkki ja tukipultti ikkunan alaosaan
 17. Karmi

Ikkunan osat

Karmi ja puiteKarmi

Karmi on ikkunan ulommainen, sen rungon muodostava osa. Karmi kiinnitetään kiinteästi seinärakenteessa olevaan aukkoon. Karmiin on muotoiltu kynte, jota vasten puite painuu.

Karmissa voi olla myös jakokarmi (välikarmi), jos samassa ikkunassa on useampia valoaukkoja ja puitteita. 

Kiinteässä ikkunassa lasitus tehdään suoraan karmiin. 

Puite eli poka

Puite eli poka on ikkunan aukeava osa, johon ikkunalasi on kiinnitetty. Kaksilasisessa ikkunassa käytetään yleensä erillisiä sisä- ja ulkopuitteita, kolmilasisessa voidaan käyttää lisäksi välipuitetta. Jos samassa puitteessa on useampia erillisiä pienempiä lasiruutuja, niiden välissä on jakopuite. 

Kytketyssä puitteessa toiseen puitteista on kiinnitetty heloilla sisä- tai välipuite. Rakenne oli yleinen 1970-luvun pientalojen ikkunoissa. 

Saranointi on useimmiten puitteen pystyosassa, Suomessa harvinaisemmissa ylä- tai alasaranoidussa ikkunassa vaakaosassa. Kippi-ikkunassa käytetään sivu-alasaranointia, eli saranat on sijoitettu sekä ikkunan alareunaan että sivulle. 

Listoitus

Puusta valmistetun ikkunan karmin ja seinän aukon välinen sauma ja tilkerako peitetään tavallisimmin listoilla, jotka on valmistettu joko puusta tai MDF-kuitulevystä. MDF-listat soveltuvat kuiviin huonetiloihin, sillä esimerkiksi kylpyhuoneissa voi turvottaa ja vaurioittaa MDF-listoja. Kosteissa tiloissa voidaan käyttää muovisia tai suojakäsiteltyjä peitelistoja.

Lasien määrä

Nykyaikaisessa ikkunassa yleisin lasituksen rakenne on 1+2, jolloin lasitus koostuu sisäpuitteen kaksinkertaisesta eristyslasista ja ulkopuitteen tasolasista. Eristyslasissa on selektiivilasi, välilista ja täytteenä jalokaasu, uusissa ikkunoissa yleensä argon.  

1+3 -ikkunan lasitus koostuu taas sisäpuitteen kolminkertaisesta eristyslasista ja ulkopuitteen tasolasista. Eristyslasissa on kaksi selektiivilasia ja molemmissa väleissä kaasutäyte. 

Standardoidut ikkunatyypit

 • MS Sisäänaukeava kaksipuitteinen kaksilasinen ikkuna
 • MSU Sisään-ulos-aukeava kaksipuitteinen, kaksilasinen ikkuna
 • MSK Sisäänaukeava kolmipuitteinen kolmilasinen ikkuna. Yleinen 1970- ja 1980-lukujen rakentamisessa. 
 • MSE Sisäänaukeava kaksipuitteinen kolmilasinen ikkuna, jonka sisemmässä puitteessa on kaksilasinen umpiolasielementti on tällä hetkellä yleisin Suomessa käytetty ikkunatyyppi. Tuuletusikkunoissa puitteet voidaan kytkeä aukipitolaitteella yhteen. 
 • MS2E Sisäänaukeava kaksipuitteinen nelilasinen ikkuna, jossa sekä sisä- että ulkopuitteessa on kaksilasinen umpiolasielementti. 
 • MEK Kiinteä ikkuna, joka on lasitettu kaksi- tai kolmilasisella kiinteällä umpiolasielementillä.  
 • SE Sisäänaukeava yksipuitteinen ikkuna, joka on lasitettu kaksi- tai kolmilasisella umpiolasielementillä.
 • DK Kääntökippiheloitettu eli sivualasaranoitu kippi-ikkuna (saks. Dreh-Kipp, engl. Tilt and Turn), joka voidaan avata sekä sivulle päin että kipata yläreunasta raolleen tuuletusta varten. 

Ikkunaovet

 • IOSU sisään-ulosaukeava kaksilehtinen ikkunaovi
 • IOU ulosaukeava yksilehtinen ikkunaovi
 • IOS sisäänaukeava yksilehtinen ikkunaovi

 

Puu-alumiini-ikkuna

Kuvassa 2 + 2 -lasinen puu-alumiini -ikkunan malli avattuna: vasemmalla näkyvä sisäpuite on puuta, oikeanpuoleinen ulkopuite alumiinia. Alla näkyy ikkunakarmin alaosa. Ikkunatyypin standardinimike on MS2E