Ikkunaovet

Ikkunaovi eli ranskalaisen parvekkeen ovi

Ikkunaovi on esimerkiksi parvekkeen tai terassin ovena käytettävä, rakenteeltaan ikkunaa muistuttava ovi. Ikkunaovi voi toimia myös rakennnuksen varauloskäyntinä. Ikkunaovi voi avautumisen lisäksi myös kallistua ylälaidastaan tuuletusasentoon jos se on varustettu kääntökippiheloituksella.

Ikkunaovia valmistetaan yksi- ja kaksipuitteisina. Kaksipuitteisissa ikkunaovissa molemmat puitteet aukeavat yleensä sisäänpäin.

Ikkunaovi sopii käyttötarkoituksiin, joissa halutaan että ovi on tyylillisesti yhteensopiva lähellä olevien ikkunoiden kanssa. Usein käytössä olevassa oviaukossa kannattaa käyttää esimerkiksi tavallista parvekeovea. Ns. ranskalaisen parvekkeen ovena on käytettävä ikkunaovea, sillä ulospäin aukeava parvekeovi ei mahdu aukeamaan pienelle parvekkeelle, jolla ei ole tasannetta. 

Dreh-Kipp -ikkunaovi

Ranskalaisen parvekkeen ovena voidaan käyttää myös kääntökippiheloitettua eli sivualasaranoitua ikkunaovea. Tällöin ovi voidaan avata tuuletusta varten kallistamalla se yläreunasta raolleen. Ikkunan mekanismia hallitaan yhdestä, kiinteästä kahvasta. Oven tyyppinimenä käytetään termiä DK, joka on peräisin ikkunatyypin saksankielisestä nimestä Dreh-Kipp.