Kiinteä ikkuna

Kiinteän ikkunan rakenne on yksinkertaisempi kuin aukeavassa ikkunassa, sillä lasitus kiinnitetään suoraan karmiin. 

Ikkunan aukeamissuunta

Sisäänaukeava ikkuna

Sisäänpäin aukeava ikkuna on ollut suomalaisissa pientaloissa lähes yksinomainen rakenne 1960-luvulta lähtien. Kerrostaloissa sisäänaukeavat ikkunat yleistyivät jo 1880-luvulla; ikkunoita voitiin pitää ulosaukeavia turvallisemmin auki tuulisellakin säällä ja ne oli helpompi pestä myös ulkopuoleilta. 

Sisäänaukeava ikkuna vaatii hieman monimutkaisemman muodon karmeihin ja puitteisiin. 

Sisään-ulosaukeava ikkuna

Ikkuna, jossa sisäpuita aukeaa sisäänpäin ja ulkopuite ulospäin oli yleinen ratkaisu vielä jälleenrakennuskauden taloissa.

Ulosaukeava ikkuna

Ulosaukeava ikkuna saatettiin tehdä helpommin vesitiiviiksi, jolloin vettä ei tunkeutunut puitteen ja karmin välistä vaikka tuuli puhalsi sadetta ikkunaan päin. 

Tuuletusikkuna

Aukeva tuuletusikkuna yleistyi kansainvälisesti 1800-luvun lopulla. Alkujaan moniruutuisissa ikkunoissa muutettiin yksi ruutu avattavaksi. Tuuletusikkunasta on käytetty myös venäläisperäistä nimeä fortuska (форточку). 

Kippi-ikkuna

Keski-Euroopassa yleinen, yksipuitteinen kääntökippiheloitettu ikkuna, joka voidaan avata kokonaan sivusaranoilla ja sen lisäksi kallistaa yläreunasta avattuna tuuletusasentoon. Ikkunatyyppi tunnetaan usein sen saksankielisen nimityksen mukaan Dreh-Kipp tai DK-ikkunana (engl. Tilt and Turn), suomeksi puhutaan myös sivualasaranoidusta ikkunasta. Kippi-ikkunaa voidaan käyttää myös ranskalaisen parvekkeen ovena eli ovi-ikkunana. 

Kiinteä ikkuna

Nykyaikaisessa kiinteässä ikkunassa ruudut on asennettu kaasutiiviisti, jolloin vain ulko- ja sisäpinnat on tarpeen pestä. Kiinteä ikkuna on rakenteeltaan avattavaa ikkunaa sirompi yksinkertaisemman rakenteensa vuoksi, kun karmipuitteita ei tarvita. 

Kiinteäitä ikkunoita käytetään paljon julkisissa tiloissa, kaupoissa ja virastoissa. Myös asuintaloissa avattavien ikkunoiden käyttö on vähentynyt, kun tuuletustarve on koneellisen ilmastoinnin myötä vähentynyt. 

Toinen syy kiinteiden ikkunoiden yleistymiseen on ikkunapintojen kasvaminen: suurien ikkunoiden rakenteet eivät kestäisi avaamista. Kiinteässä ikkunassa on myös vähemmän pestäviä lasipintoja, jolla on merkitystä etenkin korkealle sijoitetuissa ikkunoissa.