Ikkunalasi

Ikkunalasi on yksi ikkunoiden kehittymiseen ja ikkunatyyleihin voimakkaimmin vaikuttaneista tekijöistä. Lasinvalmistusteknologian kehittyessä on esimerkiksi pystytty valmistamaan yhä suurempia ikkunoita.

Ikkunalasi tehdään hiekasta

Ikkunoiden lasin pääraaka-aine on kvartsihiekka, joka sulatetaan korkeassa lämmössä. Suomessa ikkunalasia alettiin valmistaa Åvikin lasitehtaassa vuonna 1748. Pohjoismainen lasiteollisuus keskittyi 1700-luvulla Suomeen, sillä teollisuus tarvitsi prosessiinsa paljon polttopuuta. 

Ikkunatehtaille lasi tulee 20 neliön kokoisina levyinä. Eristyslasielementit valmistetaan eri tehtaissa, joista ne tilataan asiakaskohtaisesti ikkunatehtaille.

Kruunulasi

Kruunulasia valmistetaan puhallusmenetelmällä, jossa lasimassasta puhallettu pallo leikataan auki toisesta päästään ja rautatangon päässä kieputtamalla saadaan leviämään pyöreäksi sileäksi kiekoksi. Lasi  ohenee reunoja kohti ja rautatangon kiinnityskohtaan jää pyöreä, häränsilmäksi tai pullonpohjaksi kutsuttu kuvio. 

Peililasi

Hiottua peililasia alettiin valmistaa valumenetelmällä 1600-luvulla. Kuuma lasimassa kaadettiin metallipöydältä kehikkoon, silotettiin valssaamalla, hiottiin ja kiillotettiin. 

Raakalasi

Raakalasi on valettua, hiomatonta lasia. Sitä käytetään esimerkiksi kellareiden ikkunoissa, joissa lasin ei tarvitse olla täysin läpinäkyvää. 

Tasolasi

Ikkunalasin vetokone keksittiin 1900-luvun alussa. Lasi vedettiin ylöspäin suoraan sulatusuunista leveänä nauhana kahden asbestivalssin läpi. Noin kahden millin paksuinen lasi leikattiin ruuduiksi jäähdytyksen jälkeen. 

Englantilainen Pilkington kehitti nykyisinkin käytössä olevan float-menetelmä kehitettiin 1950-luvulla. Siinä lasisula kellutetaan juoksevan tinan päällä levyksi. Float-menetelmällä valetun tasolasin tavallisin paksuus on neljä millimetriä. Turvallisuuden, ääneneristävyyden tai muiden ominaisuuksien takia ikkunoissa käytetään myös vahvempia ja esimerkiksi laminoituja laseja.

Ikkunalasi vaativan rakentajan ja remontoijan tarpeisiin


Uudet ikkunat vaikuttavat kotiin ja elämään vuosikymmeniä. Niinpä omaan kotiin kannattaa valita paitsi laadukkaat myös ominaisuuksiltaan sellaiset ikkunat, jotka lisäävät asumismukavuutta ja turvallisuutta.

Tiivin Suunnitteluapu tarjoaa asiantuntijan neuvoja myös lasien valintaan ja lisätietoja mahdollisuuksista yhdistää yhteen ikkunaan useita eri ominaisuuksia.

Ikkunalasit Tiivin ikkunoihin

Connect Antennilasi

Tiivi Connect Antennilasi parantaa merkittävästi matkapuhelimen kuuluvuutta ja datasiirtoa sisätiloissa. Se toimii mobiilisignaalille reittinä rakennuksen ikkunan läpi. Antennilasi levittää signaalin ainutlaatuisen laajasti mahdollistaen kännykän ja muiden mobiililaitteiden toimivuuden missä tahansa kohtaa huonetta. Connect Antennilasi ei rajoita muiden lasivaihtoehtojen tai sälekaihtimien käyttöä.

Auringonsuojalasi

Auringonsuojalaseja suositellaan kodissasi niihin tiloihin, jotka ovat suurimman osan päivästä auringonpaisteessa. Auringonsuojalasit estävät sisätilojen lämpenemistä ja häikäisevää valoa.

Lue lisää auringonsuojalasista

Ääneneristyslasi

Ääneneristyslaseilla vähennät tehokkaasti kotisi ympärillä olevia meluhaittoja. Esimerkiksi vilkkailla tie- ja lentoliikennealueilla saat ääneneristyslaseista apua kotisi rauhan takaamiseksi.

Energialasi

Energialaseilla parannat kotisi energiatehokkuutta. Lämpöhukka minimoituu eikä ikkunan läheisyydessä ilmene vedon tunnetta, joten myös asumismukavuus lisääntyy.

Huurtumaton lasi

Huurtumaton lasi estää ikkunoiden ulkopinnan huurtumista ja parantaa asumismukavuuttasi. Suosittelemme huurtumattoman lasin valintaa kaikkiin matalaenergiaikkunoihin. 

Lue lisää ikkunoiden huurtumisesta

Turvalasi

Turvalasilla luot lasin kestävyyden ansiosta parempaa turvallisuutta. Turvalasia on käytettävä ikkunoissa, kun lasipinnan korkeus lattiasta on alle 70 cm. 

Ikkunalasi näkösuojalasalla

Näkösuojalasi tarjoaa esimerkiksi kadulle aukeavissa ikkunoissa tyylikästä näkösuojaa, mutta päästää silti auringon valon lävitseen