Tilkerako

Ikkunan eristämistä varten jätetään 15–20 millin tilke- eli eristerako ikkunan jokaiselle sivulle. 

Ikkunoiden eristäminen ja tilkerako

Ikkunoiden ja ovien asennuksessa käytetään eristeenä useimmiten polyuretaanivaahtoja. Materiaalin lämmön- ja ääneneristävyys on hyvä eikä se ime kosteutta.

Rakenteisiin ruiskutettava vaahto laajenee voimakkaasti, joten liian täyteen vaahdotettu tilkerako voi johtaa karmien vääntymiseen. Saumavaahto ei ole tarkoitettu ikkunan kiinnittämiseen, vaan ikkuna on aina ensin kiinnitettävä mekaanisesti. 

Tilkeraosta täytetään yleensä vain 2/3, sillä vaahto laajenee vielä kovettuessaan. Tarkasta tarkemmat käyttöohjeet eristeen valmistajalta. Kuivissa olosuhteissa voi olla tarpeen kostuttaa pinnat vesiruiskulla. 

Mahdollisesti yli pursuneen eristeen voi leikata eristeen kuivuttua. Älä leikkaa eristettä liian aikaisin; kuivissa olosuhteissa ja talvella voi olla tarpeen odottaa kovettumista jopa vuorokauden verran. 

Tilkerako, tilkevara

Tilkevaran eli eristevaran tarkoitus on varmistaa riittävän suuren tiivisteainamäärän saaminen ikkunan ja karmin väliin.  Eristettä varten tarvittavaa tilkerakoa jätetään 15–35 milliä ikkunan jokaiselle sivulle.  

Liian tiukka tilkerako voi aiheuttaa ongelmia, sillä rakenteen mahdollisesti eläessä ohut uretaanisauma voi revetä. Seinärakenteet eivät ole koskaan aivan suoria, joten 10 mm kokoiseksi mitoitettu rako voi osoittautua jollain kohdalla karmia liian kapeaksi. Yksikomponenttisen uretaanivaahdon hidas kuivuminen alkaa aiheuttaa ongelmia vasta, jos rako kasvaa noin 50 mm kokoiseksi. 

Hirsitalon painuma ja tilkevara

Betoni- ja hirsitaloissa on lisäksi huomioitava rakenteiden painuminen tai eläminen. Pyöröhirsiseinä painuu noin 2 senttiä yhtä seinämetriä kohti, lamellihirsiseinän painuma on puolet tästä.